Kapusta kiszona – dlaczego warto ją jeść?

Jeśli chcesz zamówić kwaszoną kapustę, skieruj się tutaj.

Charakterystyczny smak kapusty kiszonej jest niezaprzeczalnie częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem wielu dań i statystyczny Polak dość często widzi ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kiszona kapusta to wyjątkowo zdrowa żywność.

Kiszona kapusta – źródło koniecznych minerałów czy witamin

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, jako że te dwa przymiotniki stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne składowanie pokarmów. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez wiele miesięcy. Kiedyś konsumowanie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie potrzebne witaminy czy składniki odżywcze, których zdobycie zimą było znacznie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A należy zaakcentować, iż w kiszonej kapuście jest wiele substancji istotnych dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. W produkcie tym znajdują się również inne ważne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B2, B6, B9). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia i fosforu. Zarazem to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, toteż rekomenduje się jej konsumpcję osobom na diecie.

Jak wykorzystuje kapustę kwaszoną w kuchni

Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno jako główny składnik dań, jak i jako dodatek do nich. Na surowo zwykle je się ją w postaci surówki z marchwią lub siekaną cebulą, która współgra z daniami z ryb i kartofli, a rzadziej na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również artykuł, który znakomicie komponuje się z borowikami oraz czerwonym mięsem, stąd używa się jej w farszu do krokietów, pierogów i łazanek. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie byłoby ukochanych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica bądź kapuśniak.

Generalnie każda rodzina ma własny przepis na kwaszoną kapustę, aczkolwiek współcześnie nieczęsto kisi się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby gromadzenia artykułów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w dużych oraz małych woreczkach bez problemu dostać można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją przez internet. Wytwórcy mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kiszoną.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]