Znajdź zakwas na żurek w butelce.
Ostatnio coraz rzadziej jemy dwudaniowe obiady. Przez chroniczny pośpiech, co wywołuje konieczność natychmiastowego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które kiedyś podawane były z reguły jako to większe danie. Lecz na wskroś polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli osobiście przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to wciąż są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz gospód z rodzimą kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach w czasie spotkań wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Żurek a barszcz biały – Zakwas z mąki żytniej lub pszennej – który na żurek, a który na barszcz biały?
Jeżeli spyta się obywatela polski o zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób wręcz nie widzi głównych różnic między tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały przygotowuje się z zakwasu mąki pszennej, zaś żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie jedyna rzecz, która różni te zupy, aczkolwiek powinno się stanowczo zaznaczyć, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla osobiste upodobania i wprawę kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, że do barszczu białego na ogół wkłada się więcej włoszczyzny i grzybów. Barszcz zabiela się też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można użyć sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest nieco bardziej zagmatwana, bowiem w ramach tej grupy zup można wyróżnić 3 rodzaje:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z chlebem i jajkiem;
– gęsty, kwaśny żur przygotowywany zwykle ze sporą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.
Nie ma potrzeby robić samemu bazy na żur i barszcz biały
Przygotowanie zakwasu na wyliczone powyżej zupy nie jest skomplikowane, aczkolwiek nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. W sieci znajduje się kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Wykorzystując jednakże samodzielnie wykonany zakwas należy zamierzać pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, gdy chęć np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodzianie, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, na bazie których przygotujemy przepyszny barszcz biały i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]