Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Kup sól kłodawską niejodowaną.

Składnikiem niezbędnym do właściwego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie cechy posiada sól himalajska oraz sól kłodawska? Dlaczego warto ich używać w kuchni?

Atuty różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak potraw. Choć nieumiarkowane użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (w granicach 6 g dziennie) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów mających ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele cennych minerałów i pierwiastków, między innymi żelazo, selen czy cynk, a równocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Sól himalajska świetnie wpływa na smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, żelaza i magnezu

Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o wysokim stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi świetny do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, żelaza czy potasu, czyli składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie traci swoich cech i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]