Więcej o czerwonym barszczu na zakwasie na artmankiszonki.pl.
Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to zupa tylko świąteczna, którą podajemy przeważnie w czasie Wigilii albo większych rodzinnych spotkań. Tam, gdzie zwyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do wielu dań.
Barszcz czerwony – pasuje do ziemniaków i do pasztecików z mięsnym farszem
Wydaje się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudna do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednakże właśnie jego nieco słodki, a zarazem kwaskowaty aromat sprawia, iż idealnie współdziała on z odmiennymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy zalewają nim uszka z grzybami, mięsem bądź kapustą, pozostali wolą w nim kiełbasę, ziemniaki i jajo. Barszcz czerwony to doskonałe danie na obiad, lecz również wyborna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy świetnie podkreśli smak chrupiącego krokiecika z pieczarkami czy bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem.
Trzeba podkreślić, że barszcz czerwony, o ile nie jest zabielony śmietaną, jest zupą niskokaloryczną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bo zawiera kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, jak również dużo żelaza, i z tej przyczyny poleca się go anemikom. Jednak ze względu na fakt, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie na ogół zjada się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.
Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – przygotuj sam bądź kup
Nie ma kanonicznej receptury na barszcz z buraków – każdy w kuchni korzysta ze swoich ulubionych dodatków i inaczej przyprawia tę zupę. Niektórzy dodają do niego troszkę cukru, by podbić naturalną słodkość buraka, drudzy kochają barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli szykuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a na dodatek zawiera więcej pożytecznych minerałów i witamin. Zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przygotować na własną rękę, jednak proces fermentacji – w zależności od panujących w domu warunków – trwa około siedmiu dni. Jeżeli jednak nagle najdzie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup gotowy już zakwas na barszcz czerwony w markecie albo online.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]