Znajdź sok z buraka kiszonego.
Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kwaszonki. W ostatnich latach jednak raz za razem wspomina się także ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To wręcz tzw. superfood, który dzisiaj często dostępny jest na półkach sklepowych w działach z żywnością ekologiczną.
Sok z kapusty kiszonej – znaczne ilości żelaza i witamin
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę podług rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty nierzadko podawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że napój jest kwaskowaty, lecz niezmiernie zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to wspaniałe źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witaminy A, C, E oraz B3, a także przeróżne minerały, jak np. żelazo, magnez oraz wapń. Wielu ludzi może mieć problem z przyzwyczajeniem się do kwaśnego posmaku tego soku, jednakże zaleca się pić go regularnie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy i ma dobry wpływ na pracę żołądka, a to sprawia, iż może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, co zwiększa odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się także osobom, chorym na anemię. Oczywiście nawet z tak zdrowym sokiem nie wolno przesadzać – wystarczy spożywać mniej więcej 250 ml soku dziennie.
Sok z kiszonych buraków ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne
Sok z kiszonych buraków jest innym lubianym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania, a który spożywamy także jako zdrową przekąskę. Zawiera on masę witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: obniża ciśnienie, dobroczynnie wpływa na przemianę materii, a równocześnie podnosi koncentrację. Mimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednakże jego konsumpcji przez osoby cierpiące na choroby nerek bądź reumatyzm, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeżeli nie posiadasz umiejętności, żeby przyrządzać soki z kiszonych warzyw na własną rękę, możesz nabyć je w ulubionym markecie bądź założyć na nie zamówienie wprost w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, że tego typu soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]